T-Shaped Uterus, V-Shaped Uterus, Y-Shaped Uterus Nedir? Histeroskopik Tedavisi

Bazı kadınlarda doğuştan ya da sonradan oluşan rahim şekil bozuklukları görülebilir. Rahimdeki şekil bozuklukları hamile kalmayı zorlaştırabileceği gibi düşüğe de neden olabilir. Bu nedenle rahim şekil bozukluğu olan kadınlarda gebe kalma planları yapıldığı andan değerlendirme gerekir. Bununla birlikte rahim şekil bozukluğu çok fazla belirti vermediğinden teşhisi zor olabilmektedir.

Rahim şekil bozukluları jinekolojik muayenede fark edilemeyebilecek bir sağlık sorunudur. Rahim şekil bozukluklarından şüphelenildiği durumlarda ultrasonografi, 3D ultrasonografi, rahim filmi, MRI yöntemlerine başvurulabilir.

T Şeklinde Rahim

Doğuştan gelen rahim bozukluklarından biri olan T şeklinde rahimde, rahim iç boşluğu T şeklinde ve normalden daha dar olur. Rahim yan duvarları da çok kalın olduğundan hamile kalma ihtimalini azaltabilir, hamilelik durumunda ise düşük riskini arttırabilir. Kişinin hamile kalması durumunda embriyonun fallop tüplerinde gelişmesi ve dış gebelik oluşması mümkündür.

T Şeklinde Rahim ve Histeroskopik Tedavisi

T şeklinde rahim ameliyatı histeroskopik yöntemle yapılır. Vajenden rahim içine girilen bu yöntemde rahim boşluğu yan duvardan kesilir ve genişletilir. Yaklaşık 20 dakikada tamamlanan bu işlemin ardından çekilen rahim filminde genişlemiş olan rahim görüntülenebilir. Bu ameliyatın ve iyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından hastanın hamile kalması ve sağlıklı bir çocuk sahibi olması mümkün olmaktadır.

Y Şeklinde Rahim

Bicornate Uterus olarak da adlandırılan Y şeklinde rahim de doğuştan gelen bozukluklardan biridir. Normal şartlar altında kız çocukları anne karnındayken rahimleri iki parçada olup bir noktada birleşmektedir. Bu birleşmeden sonra ortadaki duvarın kaybolmasıyla rahim normal şeklini almaktadır. Aşağıdan birleşme olup yukarıdan birleşme olmadığı durumlarda rahim boşluğu Y şeklinde kalır.

Y Şeklinde Rahim ve Histeroskopik Tedavisi

Y şeklinde rahim sorunu yaşayan hastalarda histerektomi ile rahme girilir. Rahim içerisinde kalan orta hat kesilerek rahim şekli düzeltilir.

V Şeklinde Rahim

Kalp şeklinde rahim ya da Uterus Arcuatus olarak da bilinir. Bu rahim anomalisinde rahmin normalde armut şeklinde olan iç boşluğu üçgen şeklini almakta ve her iki köşesinden fallop tüpleri rahim içine açılmaktadır. Rahmin üst kısmının biraz bombeli olması ve üst duvarın aşağı doğru çentik yaparak oluşturduğu şekilden ismini alır.

V Şeklinde Rahim ve Histeroskopik Tedavisi

Doğurganlığı kesin olarak etkilemesi söz konusu olmamakla birlikte gebeliğin ilerleyen dönemlerinde düşük ve erken doğum riskini artırabilmektedir. Birçok hastanın üreme problemi yaşamakla birlikte eğer tekrarlayan gebelik kaybı söz konusuysa hipteroskopik rezeksiyona başvurulabilir.

Soru ve Randevu Formu
Sizden Gelenler
S. S.

2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.

E.

Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.

S. R.

Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.

19.03.2021