HPV Virüsü ve Aşısı, Genital Siğil Tedavisi

HPV kadın genital sisteminde siğil benzeri lezyonlara neden olmasının yanı sıra rahim ağzı kanserinin de en önemli nedeni olarak kabul edilir. HPV yani Human Papilloma virüsü cinsel ilişki ya da temas sırasında bulaşan viral bir hastalık olup HPV nedeniyle ortaya çıkan genital siğiller erkeklerde de kadınlarda da görülebilir. Vücuda girdikten sonra HPV’nin uzun süre kuluçka döneminde kalması veya kişi enfekte olduktan sonraki 2-6 haftalık süreç içerisinde genital siğillerin ortaya çıkması mümkündür. Virüsün etkilerinin ortaya çıkması genellikle bağışıklık sisteminin zayıf olması ile yakından ilişkilidir.

HPV Aşısı Nedir?

HPV tip 6, 11, 16, 18 virüslerine karşı geliştirilmiş olan HPV aşıları, kadınlarda genital siğil ve rahim ağzı kanseri gelişiminin engellenmesi için uygulanır. Koruyuculuk açısından özellikle hiç cinsel ilişkide bulunmamış, 9 ile 26 yaşları arasındaki kadınlara HPV aşısı uygulanması önerilir. İlerleyen yaşlarda ise 40 yaşa kadar uygulama yapılması söz konusu olabilir. Bunun nedeni daha önce bu virüsle hiç karşılaşmamış olan kadınlarda cinsel aktifliğin başlaması ile olası HPV enfeksiyonu riskinin ortadan kaldırılmasıdır. Eğer HPV aşısı yapılacak olan kadın cinsel olarak aktifse ilk olarak Smear testi uygulanır ve HPV tiplendirmesi yapılır. Eğer yapılan Smear testi sonucunda rahim ağzı kanserine neden olabilecek HPV tip 6, 11, 16, 18 tespit edilmemişse HPV aşısı yapılabilir.

Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bulaşıcı ve kanser riski yüksek olan genital siğiller virüs kaynaklı deri lezyonlarıdır. Genital siğil oluşumuna neden olan HPV’nin vücuttan atılması için uygulanacak bir tedavi olmasa da genital siğiller tedavi ile yok edilebilmektedir.

Klinik görünüm ile genital siğillere tanı koyulması olasıdır. Genital siğil tedavisinde uygulanacak olan yöntem belirlenirken lezyonun büyüklüğü belirleyici bir faktördür. Ayrıca genital siğilin ne kadar yaygın olduğu, ne kadar süredir bulunduğu, yerleşimi ve hastayla ilgili bazı diğer etkenler de değerlendirilir.

Koterizasyon yönteminde, uygun başlıklar kullanılarak her bir siğil lezyonunun ısıyla yok edilmesi sağlanır.

Genital siğil tedavisinde kullanılan lazer tedavisinde NdYag ve CO2 lazerler kullanılır. Lazer enerjisinin ısıya dönüşmesiyle siğil tahrip edilerek buharlaştırılır. Bu yöntem genellikle diğer tedavi prosedürlerinden yanıt alınamadığı durumlarda uygulanır.

Kriyoterapi diğer bir deyişe dondurma yönteminde sıvı nitrojene batırılmış pamuklu bir çubuk ya da metal bir başlık aracılığıyla genital siğil tahrip edilir.

Cerrahi prosedür anestezi altında genital siğillerin tek tek temizlenmesiyle gerçekleştirilir. Bu yöntemde yalnızca genital siğiller yok edilmekle kalmaz aynı zamanda bulundukları doku da temizlenir.

Soru ve Randevu Formu
Sizden Gelenler
S. S.

2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.

E.

Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.

S. R.

Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.

19.03.2021