Yumurtalık Kistleri

Etrafı kist duvarı denilen dokuyla çevrili ve sıvı içeren kitlelere kist adı verilir. Vücuttaki tüm dokularda kist oluşması mümkündür. Yumurtalık dışındaki organlarda oluşan kistler organlarda fonksiyon bozukluğu yaptığından daha çabuk belirti verirler.

Yumurtalık Kistleri Neden Olur?

Yumurtalık kistlerinin ortaya çıkmasında hormonal düzensizlikler önemli rol oynamaktadır. Normalde overler içinde her ay yumurta hücresi taşıyan ve boyutları 3 cm’ye kadar ulaşabilen folikül denilen kistler oluşmaktadır. Bu kistin çatlamasıyla yumurta açığa çıkmakta olup yumurtayla sperm döllenirse gebelik meydana gelir. Döllenme olmadığında yumurta adet kanamasıyla vücut dışarısına atılır. Eğer kadında hormonal düzensizlikler varsa yumurta taşıyan kist çatlamamakta ve büyümesini sürdürerek folikül kistini meydana getirmektedir.

Yumurtalık Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalıkların diğer organlara teması zor olduğundan yumurtalık kistleri genellikle herhangi bir şikayet yaratmazlar. Bununla birlikte yumurtalık kistlerinin en sık görülen belirtileri;

  • Adet düzensizliği,
  • Sindirim sisteminde bozukluk,
  • Karında ağrı ve şişkinlik,
  • İdrar yolu şikayetleri olarak sıralanabilir.

Yumurtalık Kistleri Kaç Çeşittir?

İnklüzyon kisti genelde mikroskobik boyutta, belirti vermeyen ve ultrasonda fark edilmeyen bir kisttir.

Folikül kisti genelde bulgu vermez ve gençler kadınlarda en sık rastlanan tiptir. Adet gecikmesine neden olabilen folikül kistleri her ay gelişen yumurta hücresinin çatlamamasına ve büyümeye devam etmesine bağlı olarak oluşur. Herhangi bir komplikasyona neden olmadıklarından genelde tedavi gerektirmezler.

Korpus luteum kisti genelde 3-4 cm büyüklüğünde olur. Her yumurtlamanın ardından yumurta hücresinin atıldığı doku farklılaşır ve korpus luteum denilen dokuya dönüşür. Gebelik oluştuğu durumlarda progesteron üretimi plasentadan salınana kadar burada gerçekleşir. Bu dokunun kist halini alması hormon salgılaması yaptığından adet gecikmesine neden olabilir. Genellikle kendiliğinden kaybolur ve tedavi gerektirmez.

Teka-lutein kisti aşırı hormon salgılanmasına bağlı olarak çoğunlukla kısırlık tedavisi gören kadınlarda, her iki yumurtalıkta oluşur. Hasta yakından takip edilerek yatak istirahati önerilir.

Gebelik sırasında görülen ve 20 cm’e kadar büyüyebilen gebelik luteoması gebelik sonunda gerileme gösteren bir yumurtalık kisti türüdür.

Yumurtalık Kistleri Tanı ve Tedavisi

Yumurtalık kisti tanısı jinekolojik muayene ve ultrason ile konulabilir. Eğer kanser şüphesi bulunuyorsa bu durumda ileri radyolojik tetkiklere başvurulması gerekebilir.

Uygulanacak olan tedavi yumurtalık kistinin türüne göre değişiklik gösterebilir. Basit kistler genellikle takip altında tutulur. Küçülmeleri için de doğum kontrol hapları kullanımı önerilir.

İltihabi kistler söz konusu olduğunda antibiyotik tedavisi gerçekleştirilir.

Sürekli büyüyen, boyu 8-10 cm’yi geçen, ultrason ve kan testleri sonuçlarına göre kötü huylu olma olasılığı bulunan yumurtalık kistlerinin cerrahi müdahale ile alınması tercih edilir.

Soru ve Randevu Formu
Sizden Gelenler
S. S.

2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.

E.

Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.

S. R.

Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.

19.03.2021