Preeklampsi Hipertansiyon

Gebeliklerin yaklaşık %7-10’unda tansiyon yüksekliği görülür. Bunların yaklaşık %70’i gebeliğe bağlı gelişen yüksek tansiyon-preeklampsi (bilinen adıyla gebelik zehirlenmesi), yaklaşık %30’u kronik yüksek tansiyondur: Gebelikte 4 grupta incelenebilir:

1.Gestasyonel hipertansiyon
2.Preeklampsi
3.Kronik hipertansiyon
4.Süperimpoze preeklampsi

Gestasyonel Hipertansiyon

20.gebelik haftasından sonra ortaya çıkan, doğum sonrası dönemde normale dönen, idrarda protein saptanmadığı,  sistolik 140 /diastolik 90 mm Hg’nin üstündeki kan basıncı ‘’gestasyonel hipertansiyon’’ adını alır.

Kronik Hipertansiyon

Gebelikten önce var olan veya gebeliğin 20. Haftasından öncede olan 140/90 mm. Hg’nin üzerinde olan kan basıncı kronik hipertansiyon olarak tanımlanır.  

PREEKLAMPSİ (Gebelik Zehirlenmesi)

Gestasyonel hipertansiyona eşlik eden idrarda protein kaçağı varlığında preeklampsi olarak tanımlanabilir.’’ 20.gebelik haftasından sonra tansiyon yüksekliğinin idrarda protein atılımı ile birlikte olmasıdır. Tanı koymak için tansiyon ölçümü ve idrar testi yapılır. Hafif ve şiddetli gebelik zehirlenmesi olmak üzere iki çeşidi vardır.

Hafif Gebelik Zehirlenmesi: Tansiyon değerinin 6 saat arayla yapılan ölçümde 2 kez 140/90 mmHg üzerinde olması, 24 saat biriktirilen idrarda 0,3 gr protein atılımının olması veya spot ölçümde +1 protein saptanması, bacaklarda ödem şişlik, hızlı kilo alımı ile tanı konur.
Ağır (Şiddetli) Gebelik Zehirlenmesi: Gebe yatak istirahatinde iken, 6 saatlik arayla yapılan 2 ölçümde kan basıncının 160/110 mm Hg ve üzerinde olması, 24 saatlik idrarda 5 gr üzerinde proteinuri, ya da 4 saat arayla yapılan rutin idrar testinde +3’ün üstünde protein saptanması

  • Toplam idrar miktarında azalma
  • Beyinle ilgili ya da gözle ilgili fonksiyon bozukluğu
  • Akciğerde sıvı birikmesi ve solunum sıkıntısı veya morarma
  • Epigastrik ya da batın sağ üst kadran ağrısı
  • Bozulmuş karaciğer fonksiyon testleri
  • Trombositopeni (kanda pıhtılaşmayı etkileyen trombositlerde azalma)
  • Bebekte gelişme geriliği 

 

Eklampsi

Eklampsi, preeklampsi sonrası gelişen ciddi bir problemdir ve preeklampsili gebede yeni ortaya çıkan epilepsi nöbetleri (dişlerin kasılması, yere düşme, bilinç kaybı) olarak tanımlanır.

Hellp Sendromu

Preeklampsili bir gebede tabloya hemoglobin yıkılımına bağlı kansızlık, artmış karaciğer enzimleri (ALT, AST vb) ve kanda pıhtılaşmayı etkileyen trombositlerde azalma gibi anormal laboratuar test sonuçları katılırsa,  HELLP sendromu adını alır ve hastalığın gidişatı kötü olacaktır.  HELLP sendromu şiddetli preeklampside % 20 oranında görülür. Plasenta dekolmanı (plasentanın erken ayrılması ve kanama), gebede veya lohusada böbrek yetmezliği, annenin karaciğerinde kanama, bebek ve  anne ölümü olabilir.

Soru ve Randevu Formu
Sizden Gelenler
S. S.

2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.

E.

Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.

S. R.

Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.

19.03.2021