Gebeliğin son haftalarına doğru rahimde Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum sancıları) adı verilen kasılmalar olur. Bu kasılmalar rahim ağzının yumuşaması için hazırlık kasılmalarıdır. Bazen sık ve ağrılı olabildikleri halde genelde düzensizdirler.
Gebeliğin son zamanlarında bebek hareketlerinde bir miktar azalma olması normaldir. Ancak hareketler belirgin olarak azalırsa veya bebek hiç hareket etmiyorsa mutlaka doktorunuza haber verin.
Bebeğin hareketlerini takip etmenin en iyi zamanı akşam yemeğinden sonradır. Yemekten 30 dakika sonra sol yanınıza yatarak bebeğin tüm hareketlerini sayın. Eğer 2 saat içinde bebek 8-10 defadan az hareket ederse doktorunuza haber verin.
Normal doğum, gebeliğin 38-41. haftaları arasında olur. Gebelerin %10'nunda ise daha erken gebelik haftalarında doğum başlayabilir. Sezaryen, hastanın veya doktorun yönlendirilmesi ile yapılacak ise veya mükerrer (tekrar) adı verilen ve daha önce sezaryen ile doğum yapmış olan bir anneye tekrar sezaryen yapılacaksa, işlem 38-39. haftalar arasında planlanır.
Sezaryen ile doğum yapması planlanmış anne adayları, bir gece önce saat 24:00 ten itibaren herhangi bir şey yememeli ve 04:00’ten itibaren bir şey içmemelidirler.
Doğum için hastaneye giderken yanınıza kişisel eşyalarınızı alın. Bebeğiniz ile ilgili her türlü gereksinim hastane tarafından karşılanacaktır. Sadece taburcu olurken giydireceğiniz bir tulum almanız yeterli olacaktır.
Anne adayı önceden belirlenen tıbbi bir sorundan dolayı sezaryen olacaksa veya doğum şekline isteği üzerine sezaryen olarak karar vermişse, operasyon genellikle 38-39 haftalar arasında yapılır.
Sezaryen ameliyatı genel ya da epidural anestezi ile yapılabilir. Operasyon öncesinde en az 6 saat aç ve susuz olarak anne adayı hastaneye yatırılır, barsak temizliği yapılır, damar yolu açılır ve NST (non-stress test) yapılır, ameliyat öncesi gereken kan testleri için kan alınır. Anestezi doktoru anne adayını operasyondan 1-2 gün önce ya da operasyon günü görür. Anne adayının hazırlıkları tamamlandıktan sonra ameliyathaneye alınır.
Sezaryen süresi 30-35 dakikadır. Operasyon bittikten sonra 15-20 dakika kadar hasta ameliyathanede izlenir ve odasına alınır. Anne, odasına alındıktan 10-15 dakika sonra bebeği yanına getirilir ve anne bebeğini emzirmeye başlar.
Anne, operasyonu epidural anestezi ile olmuşsa odaya alındıktan sonra hemen ağızdan sıvı alımına başlayabilir, genel anestezi ile gerçekleştirilmişse hastanın durumuna göre 4-6 saat sonra ağızdan sıvı alımı başlar, her iki anestezi türünde de doğum sonrası 6. saat hasta ayağa kaldırılıp yürütülür.
Sezaryenin ertesi günü hasta dilerse banyo yapabilir, barsak hareketleri başlayıp gaz ve gaita çıkışı olduktan sonra ( yaklaşık olarak ameliyattan 48 saat sonra ) hasta taburcu edilir.
2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.
Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.
Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.