Endometrial Polip Nedir? Histeroskopik Tedavisi

Tipik olarak rahim boşluğuna çıkıntı yapan endometriyal bezlerin aşırı büyümesiyle meydana gelen bir doku parçasıdır. Endometrial polip rahimde en sık görülen patolojik bulgulardan biridir. Genelde iyi huylu lezyonlardır. Üreme çağında ve menopoz sonrasında da görülebilmektedir. Miyomdan farklı olarak polipler, kas dokusuna sahip değildir.

Endometrial Polip Belirtileri

Endometrial poliplerin çoğu belirti vermez (asemptomatik). En sık karşılaşılan belirtiler:

  • Düzensiz vajinal kanama,
  • Adet döngüsünde düzensizlik,
  • Adet dönemlerinin fazla kanamalı geçmesi,
  • Anormal vajinal akıntı,
  • Menopoz sonrası vajinal kanama şeklinde sıralanabilir.

Endometrial polip gelişme olasılığı yaşla birlikte artmasının yanı sıra tamoksifen, hipertansiyon, hormon replasman tedavisi ve obezitenin endometrial polip gelişimi için risk faktörleri arasında yer aldığı bilinmektedir.

Endometrial Polip Tanısı Nasıl Koyulur?

Endometrial polipler her zaman semptomlara yol açmadıkları için pelvik ultrason muayenesinde veya farklı nedenlerle yapılan pelvis görüntüleme tekniklerinde rastlantısal bulgular olarak görünebilmektedirler.

Endometrial polip tanısı tecrübeli bir jinekolog tarafından basit bir ultrason muayenesi ile koyulabildiği gibi farklı yöntemlerle tanı koymak da mümkündür.

SİS (Rahim içerisine ultrasonografi sırasında sıvı verilerek duvar sınırlarının belirginleştirilmesi) doğruluk oranının yüksekliği, güvenli ve hızlı olması ile endometrial polip tanısında kullanılan yöntemlerden biridir.

HSG (Histerosalpingografi) olarak da bilinen rahim filminde, rahimde dolma defekti şeklinde polipler görüntülenebilmektedir.

Histeroskopi endometrial poliplerin hem tanısında hem tedavisinde kullanılan en önemli araç olarak kabul edilir. Histeroskopi ile tespit edilen endometrial poliplerin aynı seansta alınması mümkün olmaktadır.

Histeroskopik Endometrial Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tanısal histeroskopinin ileri şekli olan operatif histeroskopi ameliyatı, çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Operatif histeroskopi yöntemi rahim içindeki her tür yapının detaylıca görüntülenmesini ve belirlenen rahim içi bozuklukların cerrahi olarak tedavi edilmesini sağlar.

Histeroskopi cihazının geçebilmesi için rahim ağzının açılması gereken durumlarda buji denilen uzun ve ince çubuklar ile rahim ağzı çok az genişletilir. Daha sonra histeroskop, bu genişletilen kanaldan ilerletilir, üzerindeki kamera ile görüntüler monitör üzerine yansıtılarak detaylı bir şekilde rahim içi görüntülenir. Gerekli görülmesi durumunda histeroskop cihazının ucunda bulunan kesici ya da yakıcı aletler aracılığıyla tespit edilen sorunlara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilir.

Endometrial Polip Alınmazsa Ne Olur?

Endometrial poliplerin alınmaması durumunda ara kanamalar ve yoğun kanamalar devam edebilir. Buna bağlı olarak hastada kansızlık gelişebilir, sürekli halsizlik ve yorgunluk hissedilebilir. Cinsel hayat ve sosyal hayat olumsuz yönde etkilenebilir.

Endometrial poliplerin kanserleşme olasılığı çok düşüktür. Çıkarılmayan endometrial poliplerde kanserleşme çoğunlukla menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda görülmekle birlikte aşırı obez ve Polikistik Over sendromu olan hastalarda menopoz öncesinde de görülebilmektedir.

Endometrial polipler düzensiz kanamaya neden olarak ve endometrial kavitede embriyonun tutulmasına olumsuz etkileyerek gebe kalmayı engelleyebilirler.

Soru ve Randevu Formu
Sizden Gelenler
S. S.

2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.

E.

Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.

S. R.

Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.

19.03.2021