Doğum Evreleri

1.Evre

Düzenli rahim kasılmalarının oluşmaya başladığı dönemdir. Bu kasılmalar başta 10-15 dakikada bir oluşurken giderek sıklaşır ve şiddeti de artmaya başlar. Kasılmalar her 2-3 dakikada bir olmaya ve ortalama 45-60 saniye kadar sürmeye başladığı zaman, rahim ağzı da açılmaya ve bebek doğum kanalında ilerlemeye başlamıştır.

Birinci evre, ilk doğumlarda ortalama 12-14 saat sürer, sonraki doğumlarda ise bu süre kısalır. Gebeler için en ağrılı ve zor olabilecek dönem bu dönemdir, ancak rahim ağzı 2-3 cm kadar açıldığında uygulanacak olan epidural anestezi (belden uyuşturma) yani ağrısız doğum ile bu dönem çok konforlu bir biçimde geçirilebilir. Ancak burada unutulmamalıdır ki epidural anestezi ağrıyı daha az hissetmenize neden olur, ağrı tamamen ortadan kalkmaz.

2.Evre

Bebeğin dünyaya çıkışıdır. Bunun için rahim ağzının tam olarak (yaklaşık 10 cm) açılması gereklidir. Süresi, daha önce doğurmuş kadınlarda birkaç dakika olabileceği gibi birkaç saate kadar uzayabilir. Eğer birinci evrede su kesesi açılmamışsa bu dönemde açılır.

Annenin doğuma aktif katılımı ıkınma, bu evrede olur:

Ağrının en güçlü olduğu sırada, anne adayı derin bir nefes alarak, bu havayı dışarı vermeden, ağzını kapatıp kuvvetle ıkınır. Ikınırken, çenesini göğsüne dayayarak tüm gücünü makatına doğru verir ve bebeği karın kasları yardımıyla iter. Ikınma ağrı boyunca devam etmeli, ağrı geçince ıkınmamalı, gevşemeli ve nefes alarak bir sonraki ağrıya kadar enerji toplanmalıdır.

Bebeğin başı tam doğarken anne adayına ıkınmaması söylenir, ancak ıkınma hissi yine de devam etmektedir. Bu anda ıkınmayı önlemek için anne adayı, kulağı doktorunun direktiflerinde, derin nefes alıp verir. Bu arada doktor bebeğin başının kontrollü bir şekilde çıkmasını sağlar ve gereksiz yırtık oluşumunu engellemeye çalışır.

Doğum Evreleri

Bebeğin başı doğduğunda, rahat nefes alabilmesi için doktor veya ebe, bebeğin ağzını ve burnunu siler. Bebeğin başı doğduğunda, genellikle yüzü yere doğrudur. Omuzların doğabilmesi için bebeğin başını annenin sağ ya da sol bacağına doğru çevirir. Bu dönüşten sonra doktor bebeğin başından tutup hafifçe çekerek bir omzunu, sonra diğer omzunu çıkarır ve vücudunun tamamen doğmasını sağlar Doğumların yaklaşık % 95'inde bebek başla gelir, kalanların büyük kısmında ise makat gelişi vardır.

İlk doğumunu yapacak anne adaylarının bebeklerinin gelişi makat ise normal doğumla doğmasına izin verilmemektedir. Çünkü bebeğin vücudunda en iri ve sert olan kısmın, yani başın rahat doğacağının garantisi olmadığından, bunun çocuğun vücudu çıktıktan sonra fark edilmesi,  yani başın takılması çocuğun zarar görmesine yol açabilir ve bir trajedi yaşanabilir.

Dolayısıyla makat doğumlarda özellikle ilk doğumsa mutlaka sezaryen yapılmalıdır. Daha önce doğum yapmış kadınlarda da makat gelişte baş takılma ihtimali az da olsa olabileceğinden makat gelişlerin pek çoğunda yine sezaryen tercih edilmektedir.

Bebek doğduğunda halen göbek kordonu ile anneye bağlı durumdadır. Doğumdan hemen sonra kordon hem anne, hem de bebek tarafından bağlanır ve kesilir. Bebek, artık bağımsız birey olarak dünyadaki yerini alır.

3.Evre

Genellikle bebeğin çıkışından hemen sonra başlar ve yaklaşık 10-30 dakika kadar sürer. Bebeği, anne rahminde besleyen organ olan plasentanın (eş) ve bebeğin içinde bulunduğu zarların çıkması ile tamamlanır. Bu dönemdeki kasılmalar, plasentanın rahim duvarından ayrılması ile açılan kan damarlarının kapanmasına ve annenin daha fazla kan kaybetmesine de engel olur. Genellikle sorunsuz ve ağrısız olarak tamamlanan bir dönemdir.

Bu evrenin tamamlanmasıyla rahim ağzında ve dış kısımda yırtık ve kanama olup olmadığı kontrol edilir. Son olarak da doktor eğer, bebeğin çıkışını kolaylaştırmak ve düzensiz yırtıkları önlemek için epizyotomi denen düzgün kesiyi gerçekleştirdiyse, bunu dikerek tamir eder ve anneyi dinlenmek üzere yatağına alır.

Genellikle, ilk doğumların tamamına yakınında epizyotomi açılır ve düzgünce onarılır. Epizyotomi onarımı sırasında hastaya hafif bir anestezi uygulanması,  bu işlemin hem anne hem doktor için konforlu olmasını sağlar.

Soru ve Randevu Formu
Sizden Gelenler
S. S.

2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.

E.

Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.

S. R.

Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.

19.03.2021