Kadınların en sık karşı karşıya kaldığı rahim hastalıkları; Myomlar, Adenomiyozis, Endometrit, Asherman Sendromu, Endometriyal polipler ve doğuştan gelen rahim anomalileridir.
Rahim kas ve bağ yapısından kaynaklanan ve iyi huylu tümörler olan myomlar rahim hastalıkları arasında en sık görülendir. Tek ya da daha fazla sayıda olabilirler. Kanserleşmezler ve menopoz döneminde küçülürler. Oluşumundaki temel sebebi aşırı östrojen uyarımı olduğu görüşü hakimdir. Yerlerine göre Submuköz, İntramural ve Subseröz olarak sınıflandırılırlar. Miyom tanısı koyulabilmesi için jinekolojik muayene, ultrasonografi, salin infüzyon sonografi ve histeroskopi yöntemlerinden yararlanılabilir.
Myomlar genelde belirti vermemekle birlikte bazı kadınlarda adet düzensizliği, karın ağrısı, ara kanama, sık idrara çıkma gibi durumlara neden olabilirler.
Rahim iç zarı dokusunun rahim kasına doğru ilerlemesine bağlı olarak genellikle 30-40’lı yaşlarda ortaya çıkar. Adet ağrılarının ve kanamasının artması, rahmin normale göre daha büyük olması en önemli bulgularındandır.
Rahim içi tabakası doğal olarak dirençli bir yapıda olduğundan altta yatan bir etken olmadan endometrit oluşmaz. Doğum, rahim içine yönelik operasyonlar, kanser, düşük, erken membran rüptürü gibi nedenlere bağlı olarak rahim içi tabakasının doğal bariyerlerinde sorun oluşursa endometrit meydana gelir. Kronik ve akut olarak görülebilir. Akut endometritte yüksek ateş, rahimde ağrı ve kötü kokulu akıntı görülebilir. Kronik endometrit çoğunlukla menopoz sonrası dönemde ortaya çıkar.
Asherman Sendromu ya da Sineşi, rahim içi hasarına bağlı olarak ortaya çıkan ve kısırlığa neden olabilen rahim içi yapışıklıklardır. Küretaj başta olmak üzere geçirilmiş rahim içi cerrahi girişimlerden kaynaklanabilen Asherman sendromunun ağır vakalarında uterusun tüm ön ve arka duvarlarının birbirine kaynaşması söz konusu olabilir. Daha hafif seyreden vakalarda ise yapışıklıklar genellikle uterusun daha küçük bölgelerinde görülür.
Asherman sendromu kadınların çok az adet görmesine ya da hiç adet görememesine neden olabilir. Adet döneminde ağrı çekseler dahi kanamaları olmaz. Bunun nedeni aslında kadının adet görmesi ancak yara dokusu nedeniyle kanın uterustan çıkamamasıdır. Asherman sendromu gebe kalamamaya ya da tekrarlayan düşüklere neden olabilir.
Rahim içi boşluğunu kaplayan iç tabakadaki doku fazlalıkları olan endometriyal polipler aşırı ve düzensiz adet kanamasına neden olan en önemli etkenlerdendir. Üreme dönemindeki kadınlarda uzamış adet kanamasına, ara kanamaya ve kısırlığa neden olabilir. İyi huylu kitleler olan endometriyal poliplerde kanserleşme nadiren görülür.
Rahim anomalileri arasında en sık görülen kanalların rahim içinde birleşmemesinden kaynaklanan bozukluklardır. Rahimde perde, rahim yokluğu, yarım rahim, az gelişmiş rahim, çift rahim ve uterus bikornus doğuştan gelen rahim anomalileri arasında sayılabilir. Kadınlarda doğuştan gelen rahim anomalileri hafif vakalarda genelde belirti vermez. Şiddetli vakalarda ise gebelik oluşumuna engel olması, düşüğe veya erken doğuma sebep olması mümkündür.
2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.
Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.
Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.