Submuköz Miyom Nedir? Histeroskopik Tedavisi

Rahmin iç tabakasında bulunan miyomlar submuköz miyomlar olarak bilinirler. Rahim iç tabakasında yapısal bozulmaya neden olabilir ve hastanın adet döneminde yoğun ve uzun kanamalar yaşamasına yol açabilirler.

Submuköz miyomlar gebe kalmaya da engel olabilirler. Gebelik şansının artırılması için miyomların çıkarılması gerekir. Tamamen rahim boşluğu içinde bulunan miyomlar Tip 0 olarak adlandırılır. Boyutunun %50’den fazlası rahim iç boşluğunda ise (Tip 1), %50’den azı rahim iç boşluğundaysa (Tip 2) olarak adlandırılır.

Rahim kas tabakasından gelişen ve nadir gözüken submuköz miyomlar, rahim içini kaplayan mukoza tabakasının altında büyüyüp genişledikçe bu tabakanın, yani endometriumun içeri doğru itilmesine ve rahim içi tabakasının tahriş olmasına neden olur. Submuköz myom rahim içi tabakasını tahriş ettikçe kişinin ciddi kanamalarla karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bunun sonucunda kişide adet düzensizlikleri ve adet dönemleri arasında kanamalar görülebilir. Özellikle adet döneminde şiddetli kanamaya neden olabildikleri için adet süresini uzatabilir ve kansızlığa yol açabilirler.

Submuköz myomların büyümesinin devam ettiği durumlarda rahimden ya da vajinadan dışarı sarkması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Submukoz myomların rahim iç tabakasında etki ettikleri alan büyüdükçe gebelik sürecinde düşüğe veya erken doğuma neden olma riskleri de o kadar artar. Submuköz myomların tanısı için ultrason ve Salin İnfüzyon Sonografi yöntemleri kullanılabilir. Submuköz myomlar histeroskopik yöntem kullanılarak çıkarılmalıdırlar.

Submuköz Myomların Histeroskopik Tedavisi

Histeroskopi hem tanısal (diagnostik) hem tedavi (operatif) olmak üzere iki farklı amaçla kullanılabilmektedir. Vajinal kamera olarak da bilinen özel bir cihazla rahim ağzından girilmesi, rahim içinin ve tüplerin rahime açılan kısımlarının kamera yardımıyla değerlendirilmesi işlemidir.

Histeroskopik yöntemde, karından herhangi bir kesi yapılmadığı için kapalı ameliyat olarak da bilinir. Bu yöntemde histeroskop denilen cerrahi alet ile vajenden rahim içine girilir. Ancak bu prosedür sadece rahmin iç tabakasından köken alan submuköz myomların tedavisi için uygulanabilen cerrahi şekli olma özelliğine sahiptir. Özellikle 4-5 cm’den küçük submuköz myomların tedavisinde başarılı sonuçlar alınan bu prosedürün ardından normal şartlar altında hasta aynı gün evine dönebilmektedir. Submuköz miyomların dışında kalan diğer miyomlar için laparoskopik veya açık cerrahi kullanılabilir.

Soru ve Randevu Formu
Sizden Gelenler
S. S.

2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.

E.

Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.

S. R.

Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.

19.03.2021