Miyomlar rahimde meydana gelen pürüzsüz, kanserleşmeyen tümörlerdir. Genellikle kas dokusunun bir parçasıdır ve çok nadiren rahim boynu bölgesinde oluşmaktadır. Ancak rahim boynunda oluşan miyomlar daha büyük boyutlu olmaktadır. Miyomlar genellikle gözle görülemeyecek kadar küçük yapılardan rahmi gerebilecek ve büyütecek kadar büyük kitlelere kadar değişiklik göstermektedir. Rahimde genellikle bir ya da birkaç tane miyom meydana gelmektedir.
Miyomlar çok ekstrem durumlarda rahmin önemli ölçüde genişlemesine neden olabilmektedir. Birçok kadında hayatlarının bir bölümünde miyom meydana gelmektedir. Miyomlar genellikle belirtilere neden olmamakla birlikte genellikle rutin muayenelerde şans eseri tanı konmaktadır. Miyomlar genel olarak tehlikeli oluşumlar olarak ele alınmaz ancak düzenli kontrollerin aksatılmaması miyom oluşumlarının kontrol altında tutulması açısından önemlidir.
Miyomlar birçok kadında herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Genel olarak miyom belirtileri miyomun meydana geldiği bölgeye, büyüklüğüne ve sayısına göre değişiklik göstermektedir. En sık görülen belirtiler arasında menstrual döngüde aşırı kanama, menstrual döngünün 1 haftadan fazla sürmesi, pelvik bölgede baskı ya da ağrı, sık sık idrara çıkma, idrara çıkmada zorlanma, kabızlık, sırt ağrısı ya da ayak ağrısı gibi semptomlar yer alır. Çok nadir olarak miyom patlar ve ölmeye başlar bu durumda da akut ağrıya neden olmaktadır.
Miyomlar genellikle meydana geldikleri bölgeye göre değerlendirilmektedir. Rahim duvarının kas yapısında meydana gelen miyomlara “intramural myom (fibroid)”, rahim boşluğunda meydana gelen miyomlara “submüköz myom (fibroid)” ve rahim dışına yerleşen miyomlara da “subserosal myom (fibroid)” adı verilmektedir. Miyomların türleri de belirtilerin değişmesine neden olabilmektedir.
Miyomların az sayıda risk faktörü olduğu bilinmektedir. Henüz menopoza girmemiş olan kadınlarda görülen bu yapıları tetikleyen birkaç faktör vardır. Bu faktörlerin başında ırk gelmektedir. Her ne kadar miyom tüm kadınlarda görülebilse de siyahi kadınlarda miyom oluşumuna daha sık rastlanmaktadır. Buna ek olarak siyahi kadınlarda miyom görülme yaşı diğer ırklara göre çok daha düşüktür. Ayrıca miyomların boyutları daha büyüktür ve belirtileri de çok daha şiddetlidir.
Miyomların risk faktörleri arasında genetik miras da bulunmaktadır. Annesinde ya da kardeşinde miyom görülen kişilerde miyom oluşma olasılığı çok daha yüksektir. Ergenliğe erken girilmesi, obezite, D vitamini eksikliği, aşırı kırmızı et tüketimi, yeşil sebzelerin tüketilmemesi ve aşırı alkol kullanımı miyom görülme olasılığını arttıran diğer etmenlerdir.
2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.
Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.
Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.