Erken Doğum Riskleri Nelerdir?

Sağlıklı bir gebelik yaklaşık olarak 40 hafta kadar sürmektedir. 37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar ise erken doğum olarak kabul edilir. Prematüre doğum olarak da bilinen erken doğumda bazı bebekler genellikle bebek yoğun bakım birimlerine alınırlar. Erkendoğan bebeklerin bazıları hayatlarında herhangi bir problem yaşamazken bazılarında ciddi sağlık sorunları meydana gelebilmektedir. Bu problemler genellikle doğumun gerçekleştiği haftaya göre değişiklik gösterir. Doğum ne kadar erken olursa görülen sağlık problemleri de o derecede ciddi olmaktadır.

Bunun temel nedeni gebelik süreci boyunca, özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeklerin çok hızlı bir şekilde yaşamları için kritik gelişimler göstermeleridir. Erken doğumlar genellikle gebeliğin 34 ile 36. haftaları arasında gerçekleşmektedir. Ancak daha gebeliğin 25. haftasında da doğumların gerçekleştiği görülmüştür. Erken doğum nedeniyle meydana gelen rahatsızlıkların bazıları kısa dönemli değil uzun vadeli etkilere neden olabilmektedir. Bu yazımda erken doğumun yol açabileceği riskler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Erken Doğum Beyni Nasıl Etkiler?

Erken doğum uzun vadeli bilişsel ve gelişimsel bozukluklara neden olabilmektedir. Bu durum beynin çalışma yöntemlerini önemli ölçüde etkiler. Fiziksel gelişimde eksiklik, öğrenme zorluğu, iletişimde zorluklar, akranlarla uyumsuzluk ve kendi kendine yetememe gibi bazı problemler erken doğum ile görülebilmektedir. Ayrıca erken doğum beynin kasları kontrol eden bölgesini de etkileyerek serebral palsiye yol açabilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre erkendoğan bebeklerde hiperaktiviteye daha fazla rastlanmaktadır. Hiperaktif insanlar bir şeye odaklanmaya ya da davranışlarını kontrol etmeye zorlanırlar. Ayrıca prematüre bebeklerde ileride anksiyete ve depresyon görülme olasılığı çok daha yüksektir. Uzun süreli mutsuzluk yaşama ve bunun için yardıma ihtiyaç duyma erken doğum risklerinden bir tanesidir.

Erken Doğumun Diğer Etkileri

Erken doğumun getirdiği riskler sadece gelişimle ya da beyinle sınırlı değildir. Astım erkendoğan bebekler arasında en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Ayrıca nefes alması için makinaya bağlanan bebeklerde de bronkopulmoner displazi görülebilmektedir. Bu rahatsızlıklar akciğerlerde şişmeye ve yaralanmaya neden olabilmektedir.

Gelecekte bu bebekler daha kolay zatürre olabilmektedir. Bunların yanı sıra diş problemleri, enfeksiyon problemleri bağırsak problemleri ya da göz problemleri de görülebilmektedir. erkendoğan bebeklerde diş gelişimi genellikle daha geç olmaktadır. Ayrıca zamanında doğan bebeklere göre prematüre bebekler arasında sağırlık çok daha yüksek bir orana sahiptir. Bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için enfeksiyon riski de her zaman bulunmaktadır.

Soru ve Randevu Formu
Sizden Gelenler
S. S.

2004 yılında Kuşadası devlet hastanesinde sizin sayenizde hayata döndüm .Endometriosiz ameliyatı olmuştum Ozaman teşekkür etmiştim ama tekrardan size çok teşekkürler Çok ilgilenmiştiniz Sonsuz teşekkürler Üzeyir bey.

E.

Her iki doğumumda da kendisinin engin tecrübeleri ilgi ve hassasiyeti yoluma ışık tuttu ilk doğumum normal ikinci doğumum ise 11 yıl aradan sonra normal doğum ile başlayan ancak zorunlu olarak spinal sezaryen ile sonlanan bir operasyondu.Tecrübesi ve Zamanında müdahalesi sayesinde bebeğimiz hayata tutundu. Kendisine minnettarım.

S. R.

Tedavim sırasında içten ama profesyonel tavırları ile beni korkularımdan uzaklaştıran,ameliyat öncesi,sırası ve sonrasında son derece titiz davranan ve çok kısa sürede sağlığıma kavuşturan Sayın Üzeyir KALKAN'a çok teşekkür ederim. Türk Tıbbına başarılarıyla hizmet edeceğine inandığım Dr.Üzeyir KALKAN'ın adını duyacağımıza inanıyorum.Teşekkürler.

19.03.2021